Geschiedenis

In 1155 komt de eerste vermelding van het kasteel voor : Rocha Fortis, wat « versterkte rots » betekent. Van deze benaming komt de naam van de huidige stad Rochefort. Maar waarschijnlijk werd het kasteel al opgericht in de 11de eeuw.

Met het kasteel ontstaat Rochefort, ommuurd dorpje dat de burgers herbergt.

In 1285 verleent Thierry van Walcourt een oorkonde die de rechten en privileges van de burgers vaststelt.

In de XVIde eeuw is Louis van Stolberg graaf van Rochefort. Hij laat de ommuringen van de XIIIde eeuw neerhalen, richt een groot kanonterras op, laat de kelders vullen en kanonsgaten doorboren …

Aan het begin van de XVIIde eeuw ontwikkelen Jean-Théodore van Loewenstein en zijn echtgenote Josine de La Marck een weelderig hof : jachthonden, paardenstallen, valkerij voorzieningen, bedienden in livrei, poëzie avonden, gigantische maaltijden (het lage hof was vol allerlei dieren).

Een eeuw later wordt het kasteel verwerkt tot een werkelijk plezierkasteel : vergroting van het hoge hof door het bouwen van tien gigantische booggewelven …

In 1795, tijdens de Franse Revolutie wordt het kasteel in beslag genomen en later als nationale goed verkocht. De nieuwe eigenaars, met bescheiden inkomen, kunnen de kosten in verband met het kasteel niet dragen. Ze leggen zich neer : ze moeten de meubels en verder de stenen van het kasteel verkopen.

Achtergelaten tijdens meer dan een eeuw, zijn de overblijfselen toegankelijk voor het publiek sinds 1987. Ze blijven de herinnering van een rijk verleden. Geklasseerd op 18 juli 1966 als monument en op 25 november 1971 als landschap van het Waalse erfgoed, is de plaats vandaag privé eigendom.

XVIIIde eeuw

 

Vandaag © JM Lecompte